Netflixin poistuvat sarjat ja elokuvat

Netflix tuottaa runsaasti omaa sisältöä Netflix Orginals eli alkuperäissarja tai alkuperäiselokuva nimikkeen alla. Näitä ovat vuosien varrella olleet sellaiset suosikkisarjat kuin The Crown, Stranger Things ja Orange is the New Black.

Edelleen kuitenkin suurin osa palvelun sisällöstä on muilta lisensoitua, eli Netflix omistaa striimausoikeudet tietylle ajanjaksolle. Forbes.comin keväällä 2019 julkaiseman arvion mukaan 63% eli lähes kaksi kolmasosaa sisällöstä on muoden tuottamaa.

Katsojille tämä on tietenkin hyvä asia: enemmän valinnanvaraa yhdessä palvelussa. Se kuitenkin myös tarkoittaa että Netflix on jossain määrin riippuvainen siitä mitä lisenssejä se onnistuu itselleen neuvottelemaan.

Vähemmän suositut sarjat ja elokuvat poistuvat palvelusta ”luonnollisesti” lisenssin päättyessä, uudistaminen ei ole kannattavaa pienen fanijoukon tähden. Suosikkisarjojen kohdalla puolestaan käydään ankaraa kilpailua.

Esimerkkinä tästä on ikisuosikki Frendit. Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan Netflix maksoi sarjan käyttöoikeuksista vuodelle 2019 100 miljoonaa dollaria, kun vuosihinta oli aiemmin 30 miljoonaa. Nyt tämäkään ei enää riittänyt, vaan sarja poistuu näkyvistä kunnes palaa HBO Maxille toukokuussa 2020. HBO Max kuuluu WarnerMedialle, joka on sarjan alkuperäinen omistaja.

The Office, myös yksi katsotuimpia tv-sarjoja, siirtyy puolestaan Yhdysvalloissa NBCUniversalin omaan uuteen suoratoistopalveluun vuoden 2020 aikana. (Käyttöikeudet vaihtelevat maittain, Suomessa sarjaa esittää tällä hetkellä HBO Nordic).

Netflix onkin investoinut yhä enemmän Originals tuotantoon, joka on turvassa tältä kehitykseltä. Viime vuonna tuotantoon käytettiin yli 14 miljardia dollaria. Joukossa oli suurtuotantoja kuten Martin Scorsesen The Irishman 140 miljoonan budjetilla. Kilpailijat eivät toki myöskään pelaa pikkurahoilla: Applen vuotuiset investoinnit sisältöön ovat nousseet jo yli 6 miljardiin. Puhutaankin jo käsitteestä Streaming Wars eli striimaussodat.

Netflixillä on vahva kilpailuasema USA:n ulkopuolella, koska monet uudet palvelut ovat, ainakin alkuun saatavilla vain kotimarkkinoilla. Kansainvälinen tuotanto onkin saanut yhä enemmän jalansijaa, ja monet sarjat saavuttaneet suosiota myös kotimaansa ulkopuolella.