Suomalaiset elokuvat ja sarjat valtaavat Netflixin: Näin ne päätyvät suoratoistopalveluun

Suomalainen elokuva- ja tv-sarjatuotanto on viime vuosina saavuttanut kansainvälistä tunnustusta ja menestystä. Saavutus ei suinkaan ole itsestäänselvyys, vaan aplodien arvoinen suoritus. Netflixin sisältövalikoiman valintaperusteet perustuvat nimittäin moniin eri tekijöihin ja pieni maa saa taistella paikasta suurten viihdealan ammattilaisten, kuten Yhdysvaltojen kanssa. 

Netflixin algoritmit paljastettuna 

Netflix käyttää päätöksenteossaan data-analyysiä, kohdeyleisöjen mieltymysten tutkimista ja ammattilaisten arviointeja. 

Tässä on osa ominaisuuksista, jotka Netflix ottaa huomioon esitettäviä sarjoja ja elokuvia valitessaan:

 1. Katseludata ja suosittelualgoritmit: Netflix kerää jatkuvasti tietoa käyttäjien katselutottumuksista ja suosittelualgoritmit analysoivat näitä tietoja. Yhtiö tarkkailee, mitkä sarjat ja elokuvat saavat eniten katseluita, arvioita ja suosituksia, ja käyttää näitä tietoja valitessaan uutta sisältöä.
 2. Kohdeyleisön mieltymykset: Netflix pyrkii ymmärtämään eri kohdeyleisöjen mieltymyksiä ja tarpeita. Yhtiö analysoi esimerkiksi katsojien demografisia tietoja, kuten ikäryhmiä ja maantieteellistä sijaintia, sekä katselutottumuksia eri alueilla. Näiden tietojen avulla Netflix pystyy tarjoamaan sisältöä, joka kiinnostaa kunkin kohdeyleisön jäseniä.
 3. Taloudelliset ja tuotantotekniset tekijät: Netflix ottaa huomioon myös taloudelliset muuttujat, kuten tuotantokustannukset, lisenssimaksut ja kansainvälinen jakelu. Päätöksiä tehdään sisällön laadun ja tuotantokustannusten suhteen mukaan mahdollisimman suuren yleisön saavuttamiseksi.
 4. Arviot ja ammattilaisten suositukset: Netflix seuraa elokuva- ja tv-teollisuuden ammattilaisten arvioita ja suosituksia. Yritys tekee yhteistyötä tuottajien, ohjaajien ja muiden sisällöntuottajien kanssa sekä seuraa alan palkintogaaloja.

On tärkeää huomata, että Netflixin sisältövalikoima vaihtelee alueittain erilaisista lisenssisopimuksista ja paikallisista kysyntä- ja katselutottumuksista johtuen. Mikä on saatavilla yhdessä maassa, ei välttämättä ole käytettävissä toisessa. 

Sama logiikka pätee esimerkiksi pelisivustoihin, jotka kohdistavat tarjontansa tiettyjen markkinoiden mukaan. Esimerkiksi Maltan lisenssillä toimiva nettikasino voi tarjota palveluitaan Suomeen, muttei Ruotsiin ilman maan oman Spelinspektionen lisenssin hankkimista. 

Suomalaiset Netflix sarjat 

Suomalaiset tv-sarjat ja elokuvat eivät suinkaan ole vain kotimaisen yleisön katseltavissa, vaan niihin saa muissa maissa esimerkiksi englanninkielisen tekstityksen. Muun muassa nämä suomalaiset Netflix sarjat ovat katsottavissa useilla eri markkina-alueilla.

 • Bordertown (Sorjonen) – Rikosdraamasarja, jossa rikoskomisario Sorjonen ratkoo rikoksia rajakaupungissa. Sarjaa on esitetty Suomen lisäksi kansainvälisesti useilla eri markkinoilla ja se on saanut positiivisen vastaanoton.
 • Deadwind (Karppi) – Deadwind (Karppi) – Jännityssarja, jossa rikosetsivä Sofia Karppi tutkii murhatapausta. Sarja on saatavilla useilla eri kielillä Netflixissä ja se on saavuttanut kansainvälistä suosiota.
 • Hooked (Koukussa) – Draamakomedia nuorista aikuisista Helsingissä.
 • Dance Brothers – Koskettava draama-sarja tanssivista veljeksistä, jotka perustavat yhdessä klubin edistääkseen kunnianhimoisia tavoitteitaan. 

Suomalaisten tv-sarjojen yhdistäviä tekijöitä ovat vahva kerronta ja draamapainotteinen sisältö. Suomalaiset sarjat ovat realistisia, syvällisiä ja käsittelevät monia erilaisia teemoja, kuten rikoksia, ihmissuhteita, yhteiskunnallisia kysymyksiä ja henkilökohtaista kehitystä. 

Toinen yhteinen piirre suomalaisille sarjoille on pohjoinen ja luonnonläheinen tunnelma. Suomalainen luonto ja kaupunkiympäristöt toimivat usein sarjojen visuaalisina elementteinä ja luovat omaperäistä tunnelmaa tarinoiden ympärille. Tämä erottaa ne esimerkiksi amerikkalaisista sarjoista, joissa keskitytään pääsääntöisesti suurkaupunkien kiireiseen elämään.

Lisäksi suomalaiset tv-sarjat sisältävät huumoria, joka on hienovaraista ja pohjoismaiseen tyyliin sopivaa. Suomalainen huumori voi olla pohdiskelevaa, ironista ja sarkastista, mikä erottuu jenkkikomedian räiskyvämmästä tyylistä kuin kukko kanatarhassa. 

Toisin kuin monet amerikkalaiset sarjat, suomalaiset tv-sarjat ovat myös lyhyempiä, sisältäen yhden tai muutaman kauden. Tämä antaa tarinoille tiiviimmän rakenteen ja tilaisuuden keskittyä olennaiseen. Mitä sitä turhia haastelemaan.

Suomi elokuvat Netflixissä

Suomalainen elokuvatuotanto Netflixissä voi vaihdella sisällöllisesti ja tyylillisesti. Netflix valitsee kotimaisia elokuvia, jotka sopivat kansainväliselle katselijakunnalle ja täyttävät yhtiön sisältövalintaperusteet.

Mukana ovat muun muassa:

 • The Unknown Soldier (Tuntematon sotilas, 2017) – Aki Kaurismäen ohjaama vuonna 2017 valmistunut sotaelokuva, joka pohjautuu Väinö Linnan samannimiseen romaaniin. Elokuva sai kansainvälistä huomiota ja oli Suomen ehdokas parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon saajaksi.
 • Iron Sky (2012) – Timo Vuorensolan ohjaama scifi-komedia, jossa natsit palaavat kuusta valloittamaan maailmaa. Elokuva sai kulttisuosiota ja kansainvälistä huomiota, ja siitä tehtiin myös jatko-osa, Iron Sky: The Comina Race (2019).
 • The Protector of My Brother (Miesten välisiä keskusteluja, 2020) – Kari Paljakan ohjaama draamaelokuva, joka kertoo veljesten välisestä suhteesta ja miesten tunteiden ilmaisusta. Elokuva on voittanut kansainvälisiä palkintoja ja saanut myönteisen vastaanoton.

Kotimaiset elokuvat tarjoavat vahvan tarinankerronnan ja teknisen osaamisen, joilla ne houkuttelevat Netflixin huomiota puoleensa. Myös elokuvilla, jotka ovat saaneet tunnustusta kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla tai kahmineet muita arvostettuja palkintoja, voi olla paremmat mahdollisuudet tulla valituksi suoratoistoalustalle.

Suomalaisia suoratoistopalveluita kotimaisten elokuvien ja sarjojen katseluun

Netflix ei suinkaan ole ainut paikka, jossa kotimaista viihdettä voi katsella. Suomalaisia suoratoistopalveluita ovat muun muassa Elisa Viihde, Yle Areena, C More ja Ruutu.

Näillä palveluilla on laaja valikoima kotimaisia tuotantoja, joita kukin voi katsoa suoratoistona omalta laitteeltaan. Alustat tarjoavat monipuolista sisältöä eri genreistä, joten jokaiselle löytyy varmasti mielenkiintoista katsottavaa. Valinnanvaikeuttakin voi tulla.

Elisa Viihde on suosittu suomalainen suoratoistopalvelu, jossa voi nauttia monipuolisesta kotimaisesta sisällöstä. Palvelusta löytyy runsaasti kotimaisia elokuvia ja tv-sarjoja eri genreistä. Lisäksi Elisa Viihteeltä voi vuokrata uusimpia elokuvia ja seurata suoria tv-lähetyksiä.

Yle Areena on Yleisradion suoratoistopalvelu, jossa voi katsella Ylen tuottamia kotimaisia tv-sarjoja ja elokuvia. Palvelu tarjoaa monipuolista sisältöä, kuten dokumentteja ja uutisohjelmia.

Myös C More on ulkomaalaisesta nimestään huolimatta suomalainen suoratoistopalvelu, joka tarjoaa kattavan valikoiman kotimaisia elokuvia, tv-sarjoja ja urheilulähetyksiä. Ruutu on puolestaan Nelosen suoratoistopalvelu, josta voi katsoa suomalaisia tv-sarjoja, reality-ohjelmia ja urheilua.